Geraakt

Geraakt

Regelmatig ontmoet ik nieuwe mensen. Zo ook twee jaar geleden toen ik met mijn honden aan het wandelen was.

Tijdens deze wandeling ontmoette ik Woerdenaar, Willem Jacobs een aantal keren. De eerste keer dat ik Willem ontmoette zat hij met zijn hond Freek aan de waterkant met zijn fototoestel op het riet gericht. Wij groetten elkaar en ik vervolgde mijn weg.

Tijdens de tweede ontmoeting vroeg ik hem wat hij precies fotografeerde. Hij vertelde passievol dat hij bezig was het riet te fotograferen. Met deze foto’s en mooie poëzie, wilde hij een expositie gaan houden.  Ik vertelde hem over mijn praktijk en wat ik daar precies deed.

Tijdens de derde ontmoeting met Willem vertelde mij dat hij nog had nagedacht over ons vorige gesprek en hij vertelde mij het volgende;

Riet is vergelijkbaar met mensen. Riet staat met bossen bij elkaar en waait alle kanten op. Soms is een storm zo hard dat het riet buigt, maar het komt altijd weer overeind. Soms knakt er een rietstengel, maar deze wordt altijd weer mee omhoog genomen door een andere rietstengel.

Dus Henk, zei Willem, ‘eigenlijk ben jij het andere riet’. Er komen bij jou mensen in de praktijk waarbij het hard stormt en soms zijn ze geknakt. Maar jij helpt ze weer overeind.

Deze metafoor raakte mij en hiermee werd ook mijn thema voor mijn website geboren. (hier was ik al lange tijd naar op zoek)

Na deze ontmoeting heb ik Willem lange tijd niet meer gezien. Tot vorig jaar April. Ik liep samen met mijn vrouw en honden om de Cattenbroekerplas waar ik Willem destijds ontmoette. In de verte kwam iemand aanfietsen en ik herkende hem direct. Willem begroette mij vriendelijk en hij overhandigde mij een flyer voor zijn expositie. Zijn droom werd werkelijkheid.

Deze expositie heb ik uiteraard bezocht en wat was dit mooi. Naast de prachtige foto’s welke er hingen werd ik ook enorm geraakt door de mooie gedichten bij iedere foto.

Na deze expositie heb ik Willem bij mij in de praktijk uitgenodigd en gevraagd of ik zijn foto’s mocht gebruiken voor mijn website. Na een leuk en mooi gesprek kreeg ik zijn toestemming. Een aantal foto’s staan inmiddels ook op de website samen met het gedicht wat mij toen zo raakte.

Af en toe kom ik Willem nog tegen. Maar nog vaker denk ik aan hem en de mooie woorden welke hij toentertijd sprak. Dankbaar voor deze mooie ontmoeting.

Waar wordt jij door geraakt?