Wat is Stress?

Ken je het gevoel van stress? Op zich is daar natuurlijk niets mis mee. Stress is een chemische reactie, die ontstaat wanneer wij in contact komen met spanning of druk. Het doel hiervan is dat ons lichaam alert kan reageren. In feite zorgt het lichaam dat je in paraatheid gebracht wordt voor hetgeen wat staat te gebeuren.

Negatieve stress

Onder “negatieve” stress verstaan we stress om beter te kunnen presteren. Met een korte periode van stress is dus niets mis. Het zet je aan tot betere prestaties. Het pushed je als het ware net dat beetje verder. Denk hierbij aan het doen van een examen of het halen van een deadline.

Positieve stress

Naast negatieve stress kennen we ook “positieve” stress. Denk maar eens aan verliefd worden, een rit in de achtbaan of het kijken naar een spannende film. Het gevoel wat je dan hebt is als het ware ook een bepaalde vorm van stress.

Hoe ontstaat stress

Wanneer er een spannende situatie dreigt maakt het lichaam adrenaline en noradrenaline aan. Hierdoor wordt je alert. Het verhoogd je hartslag en zorgt ervoor dat er meer bloed naar je spieren en hart gaan en minder naar je huid en ingewanden. Tevens word je spijsvertering op een laag pitje gezet. Daarnaast worden je zintuigen scherper. Je ruikt, hoort en voelt beter. Daarnaast wordt er door het lichaam ook cortisol aangemaakt.

Het gevaar van stress

Voor beide vormen van stress geldt, dat het gezond is wanneer dit met mate gebeurd. Ongezond wordt het wanneer je langdurig onder teveel stress staat. Hierdoor krijg je niet meer de tijd om te herstellen. Feitelijk heb je na een korte periode van stress drie dagen nodig om te herstellen. Wanneer dit niet gebeurd bestaat het risico dat je psychische en fysieke klachten gaat krijgen.

Wat kun jij aan je stress doen?

Wanneer je overmatig stress ervaart kun je verschillende dingen doen.

Mental coaching:

Jij hebt niet voor niets stress. Vaak komt dit voort uit ingesleten patronen. Samen met jou ga ik op zoek naar de oorzaken welke stress opleveren in jou dagelijkse leven. Wanneer jij je bewust bent van de kern van jou ingesleten patronen ben je zelf in staat om deze aan te gaan pakken en blijvend te veranderen.

Massage:

Wanneer je af en toe een stress piek hebt is het heerlijk om na zo’n periode even echt te “ont”spannen. Even alles los laten en de dagelijkse sleur de sleur laten. In mijn praktijk geef ik naast coaching en training ook holistische ontspanningsmassages. Hiervoor heb ik een aparte website, www.hbmmassage.nl