Waarom ik hou(d) van mijn burn-out!?

Ja dat is nogal een uitspraak hè....

Het krijgen van een burn-out is, op zijn zachtst gezegd “erg vervelend”. Waarom dan de tekst “Waarom ik houd van mijn burn-out”? Dat zal ik in deze blog uitleggen. Het betreft hier mijn eigen ervaring. De inhoud van deze blog heb ik ook gedeeld in mijn omgeving met mensen die in dezelfde situatie hebben gezeten. Na verwarring/verontwaardiging en soms ook boosheid over mijn uitspraak en mijn uitleg over deze uitspraak was er bij veel personen herkenning.

Veel mensen zeggen een burn-out te hebben maar wat is dat nou eigenlijk… een burn-out?
Burn-out is een veel gehoord vermoeidheidssyndroom waardoor veel mensen uitvallen zowel privé als op het werk. Burn-out is letterlijk vertaald, “volledig opgebrand”. Het is een uitputtingsreactie van lichaam en geest door langdurig “altijd maar doorgaan”. Een burn-out ontstaat als mensen ondanks de hoge stress en spanningsklachten geen hersteltijd nemen, maar stug door blijven gaan. Het (energie) vlammetje gaat uit en je bent dus “opgebrand”! De aanleiding is vaak een combinatie van de privé situatie, de werksituatie en de persoonlijkheid van degene die een burn-out krijgt. De reden waardoor iemand burn-out raakt is dus persoonlijk!

Burn-out… dat zal mij nooit overkomen!!! Herkenbaar? Helaas……. Het kan iedereen overkomen, dus ook jou!

  • Natuurlijk is een burn-out geen prettige situatie. Ook voor mij was het, op zijn zachtst uitgedrukt erg vervelend om in “het zwarte gat” terecht te komen. Geen energie meer hebben, slecht slapen, veel last van hoofdpijn, snel emotioneel, hartkloppingen etc. etc. Maar waarom hou ik dan toch van mijn burn-out? Omdat ik tijdens mijn herstel enorm veel heb mogen leren.
    Omdat ik tijdens het herstel van mijn burn-out veel over mezelf heb geleerd, heb ik dit (uiteindelijk) mogen ervaren als een cadeau. Ik heb mijzelf, met behulp van professionele begeleiding, onder andere onderstaande vragen gesteld:

  • Wie ben ik echt en waarom doe ik wat ik doe?
  • Waar ligt mijn eigen grens en luister ik daarnaar?
  • Neem ik voldoende tijd voor mezelf, mijn familie en mijn vrienden?
  • Sport ik voldoende en eet ik gezond? 


Door met deze vragen aan het werk te zijn gegaan kan ik vandaag zeggen… ik ben een compleet ander mens. Helderheid in wie ik echt ben en waarom ik doe wat ik doe, heeft ervoor gezorgd dat ik betere keuzes maak. Doordat ik betere keuzes maak, kan ik ook mijn eigen grenzen beter bewaken. Hierdoor is er meer tijd ontstaan voor mezelf, mijn familie en mijn vrienden.

Ik sport regelmatig, eet gezonder en heb daardoor weer veel meer energie gekregen.

Kortom: Ik ben gelukkiger dan ik ooit geweest ben! Dat is dus de reden waarom ik hou(d) van mijn burn-out!

Uiteraard is het hebben van een burn-out voor ieder persoon anders. Maar met het schrijven van dit blog hoop ik dat ik heb kunnen laten zien dat, hoe zwaar het soms ook is je er altijd sterker uit kunt komen.